~~{@ cha's Fotopages @}~~

By: cha mizah

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 19-Feb-2011 17:02 Email | Share | | Bookmark
tepek

 


Sunday, 1-Nov-2009 05:07 Email | Share | | Bookmark
Hijrah ke BLOG

Salam kpd teman2 fp ku..
Aku telah pon berhijrah meng'apdet' stori mori ku di blog ku @ http://chamizah.blogspot.com
Klu teman2 masih sudi mengikuti kisah2 ku, jemput la ke umah baru ku itew..
jemput...jemput...


Friday, 10-Jul-2009 23:57 Email | Share | | Bookmark
Tengok ICE AGE 3

Hmm....ari ni aku bebas bekerja...Boss xde...si tua exec tu lak g Bintulu..kne out-station..padan muke dia...hahaha...aku buat kje ngn bebas & aman...blk dr kje, singgah kt Sek 18..sempat lg g men'shopping' handbag..huhuhu...pastu terus balik umah...masak2...& siap2 kan si Abang...sbb dah janji ngn adik & her bestfriend nak temankan diorg tgk wayang...walaupon aku ni bukan la kaki wayang pon...tp dh org mengajak...ikut je la...
Show pkl 8.00pm...kuar dr umah kol 6.30...pecut..smpai la Jusco Bkt Raja kol 7.00pm..amik tiket yg dh di booked, pastu jln2..lam jusco...saje je tunjuk kt adik...tmpt makan JOHNNY's steamboat...dia lak teringin nak makan gak...so ckp kt dia, pas abis wayang, leh la mkn...
So, tgk la ICE AGE 3...klako..klako...mmg gelak abis la dlm panggung....
Show abis kol 9.30pm...huh, sempat lg nak g mkn kt JOHNNYs..so..masuk la JOHNNYs...order la...adik & kwn dia tu x penah mkn, mkn la dgn bersungguh...dgn licin la lam periuk steamboat tuh,..cume nye aku x bwk camera je..klu x, leh amik gambo diorg menjamu selera....




Thursday, 2-Jul-2009 17:29 Email | Share | | Bookmark
CUBA MENCERIAKAN HATI SENDIRIK


Salam sumer..
Ari ni bangun pagi2 solat subuh...aku jd rase malas yg teramat nk g keje...hati dah rase seakan2 merajuk nak g keje, ngadap muke2 lahanat 3 ekor tuh.. but Life Must Go On...go girl , go!!!...
OK...aku mls nak siap2 g keje...aku bg sms pd ENNA, ckp aku amik emergency leave half day.. dia reply "OK"...hmm..pastu aku sambung tido...yg sbnrnye mate xnk pon tido sgt... anak2 ade lg...dgr sore diorg...aku ingat hubby dh anta g umah babysitter...aduyai...
xpelah...si adik dh dok panjat2 badan aku...si abang lak ckp "ibuuu....abang nak susu, boleh??"...ok la..bangun la...buat susu anak...mandikan adik...mandikan abang... tgk tv..kol 11.00 am plus2...bagi anak2 mkn lunch...
kol 12.30pm kuar umah, menuju ke opis...Ya Allah..jln jem la plak....ape la...tengah ari bute pon jln jem gak...aduyai....xpe..xpe....enjoy je lagu lam keta, lagu hindustan, lagu pop yeah yeah, lagu pop, lagu balada..sume ade..layaaaannn....
sampai2 opis tepat kol 1.15pm...tgk 3 lahanat tu xde, g kuar lunch kot...1.30pm x blk2 lg.. huish...makan kt luar nampak...celebrate la atas kejayaan diorg yg menghalang carier aku....huh..biarlah...
bos ade lam bilik...dia kuar dr bilik dia, nampak aku kt meja aku..dia tegor aku " ha, miza, dah sihat? why U gastric? u x makan ke? atau u stress?" hehehe..korg tau ape aku jwb? aku jwb " a ah..i stress...overstress...tu yg kne gastric. lg pon kt rumah i xde simpan stok ubat gastric".."OK, but lps ni jaga kesihatan & take care of urself ok"...wah....bg nasihat kt aku...sayang aku ker???...huhuhu....
lps 1.40pm, maka balik la 3 lahanat tu....kedengaran riang gumbira bergelak ketawa dr kejauhan...ku diam je buat kje cam biase...hmmm....si ENNA, GEORGE & CAREN tegor aku cam xde ape2 yg berlaku...so, aku pon wat cam biase je la...
Hmmm... kdg2 aku turun gak bawah, g SS dept...jengok2 kwn2 kt bawah.. diorg bg semangat kt aku...aku ok...tp aku tgk muke si GG..muke dia nmpk x hepi..sbb org kt SS dept mcm pinggirkan dia...hehehe...lantak ko la..aku x ckp atau hasut ape2 pon pd kwn2 aku tu...diorg sndr tau nilaikan org...padan muke ko...
hah... mase aku wat kje kt tmpt aku, kak KK (akak payroll) call aku...dia ckp..ade berita baik..hmmm... kak KAM ckp...head manager HR dr HQ xnk budak temp clerk yg ganti aku tu...huhuhu...dr mane dia dgr, aku pon xtau la...aku just ckp.."xpe la kak, klu dh rezeki si GG tu kt situ, saye redha..lg pon ape la saye nak rebut2 sgt jwtn/tmpt tu...saye dh x kisah dh... " ehehehe..senang jwpn aku kali ni..aku dh mmg MALAS nk pkr2 berat hal nih...nnt aku gak yg sakit ati...kne gastrik...hahahaha..
so now..aku akan buat kje cam biase...xnk harapkan ape2 yg best berlaku...kecuali akan ade miracle dr yg ESA...


Wednesday, 1-Jul-2009 22:22 Email | Share | | Bookmark
SEDIH & KICIWA...



Aku xtau...ari aku sedih..(sambungan dr semlm punye sedih).. aku xtau nak luah pd siapa..tp rase2 nye bleh kot klu nak lepas geram + luahan rasa hati kt fp sndr nih..hmmm... Hmm..dr mane ye aku nak mule..

OK aku mula kan dr kata2 manis dr bos aku (aku namekan kt cni SYAHRIL)..hmm..beberapa bulan yg lps..ade 2 staf dr Jakarta & Medan dtg ke opis kami utk belajar ape2 yg patut utk diorg wat rujukan klu diorg dh blk ke tmpt masing2.. ok..sblm hari kedatangan org2 jakarta tu, SYAHRIL dh bgtau semua staff dlm dept kami supaya prepare ape2 yg patut utk ajarkan mereka, lg pon nnt org2 dr HQ pon ade dtg skali utk tgk cemane cara kitorg terangkan job scope masing2 kt org2 jakarta nih. so, aku biase je la..prepare ape2 yg patut utk ajar diorg nih.. ekceli klu di tgkkan job scope aku mmg la banyak tp aku x kisah..as long aku ade keje tetap & gaji pon ok.
On d day org2 jakarta dtg..mule turn secretary dept bg penerangan keje..lps tu baru aku...oleh kerana job scope aku mmg byk gile, maka makan masa lebih dr setengah hari dok terangkan kt diorg..sambil aku terangkan tu, org HQ peratikan la...aku mule rase kekok & gelabah la gak..sbb takut2 ade salah sebut ke..tersalah ajar ke..kang kene sound lak nnt.. . tapi alhamdulillah, org HQ puas hati dgn penerangan aku pd org2 jakarta. ok..dh selesai tugas aku..
And after dh selesai segala penerangan dr sume staff dr dept kami..baru la aku dpt tau..tujuan sbnr org HQ dtg & wat pemerhatian pd kami, rupe2nye diorg nak select 2 org dr kami utk di serap/transfer ke HQ..utk dimasukkan ke dept baru yg akan diwujudkan pd akhir Jun atau awal Julai 2009. ok..so, lps tu org HQ tu panggil la sorg2 dr kami, tanye nak ke xnk (rela atau x rela) klu di offer transfer??.. sume org lam dept aku tu dpanggil, kecuali aku.. aku pelik la..nape aku x kne panggil..aku x layak ke, utk ditanya??? sume org dia tanye, tp aku??..huhu..xpe lah..aku biarkan jer.. rupe2nye org HQ tu mmg dh select aku & nakkan aku utk serap/transfer ke dept baru tu. aku xde pilihan..nak atau x, aku tetap kne gak...hooo??..nape aku?? org HQ tu kate, mase bg penerangan, aku nmpk confident & bagus..senang paham...& aku mmg paham ape keje aku...thats why org HQ pilih aku..mule2 aku rase cam nk marah...tp lame2 pkr..ok lahh...x kisah la..

OK...after few weeks later, bos aku, SYAHRIL ni panggil aku..n terangkan pd aku..aku mmg dipilih utk diserap ke dept baru (aku namekan kt cni SS Dept)."this not a choice for u to make. this is compulsory, u must go there, either u like it or not. it is an order from management site(HQ)." tu ape yg boss aku ckp la, SYAHRIL tu. aku ckp la "its ok for me, as long i'm not transfer to KL,still in shah alam. at least i can learn a new thing in HR". OK boss aku pon muke senyum la, maknenye x payah nak pujuk2 aku...
aku pon hati mule la berbunga2 sbb ekceli SS dept tu x jauh mane pon, cume kt tingkat bwah je dr dept aku skrg. so, setiap kali aku lalu kt bwh utk g surau atau mane2 yg memerlukan aku lalu kt bwh tu, aku akan nmpk progress org2 tgh wat construction mencantikkan "bakal" dept baru aku tu...cat baru, carpet baru, furniture baru...sume la baru...

lps dh siap SS dept tu, beberapa org dr division lain dh diarahkan pindah ke SS dept..termasuk la 2 org dr dept aku (dr payroll section)..so, aku pon kerapkali la turun g SS dept ni utk jumpe 2 payroll staff ni klu ade document nak pass ke..ape ke.."my future boss" pon asyik perli2/tanye2 je..eh miza, bila u nak turun ni?I x sabar nak u keje dgn I tau. I dh reserve tmpt duduk u tu tau".aduhai...serba salah aku..bile my "future boss" ngan "future dept-mate" dok tanya2 aku bile aku leh turun.."aku just jwb "tunggu surat dpt la, baru I turun".

nak dijadikan kisah..surat transfer I dh ade, bos ckp. cume nak tnggu mase je nk bg kt I. so 3 hari sblm hari berkuatkuasa (1 julai 2009) aku sepatutnye turun, telah diadakan meeting/briefing psl SS dept ni pd semua staff HR dept dr 3 division. so slps briefing tu, exec (ENNA), collegue (GEORGE) ngan secretary (CAREN) x puas hati sbb diorg yg akan tinggal (remain) dlm HR dept ni akan kne buat keje byk..sbbnye aku akan tinggalkan kje aku yg skrg ni & akan ditugaskan keje yg baru. diorg bermati2an fight dpn boss aku, ckp jgn lepaskan aku..sbb klu aku g, sape nak buat keje aku? diorg dh sedia kala ade byk keje..(banyak sgt la tu..huh). bos aku ade sebut mase meeting, "can u 3 people take miza's (aku la) jobs? maybe each person only take 30% from her job." yg plg aku geram si GEORGE ni bleh dia ckp menjawab "no, no, no. I cant take miza's job.i already got a lot of jobs. doing OT, insurance..almost half of my life doing this job only. if i take her job, maybe I wont have any life anymore, i have to work more"...CILAKAK...mcm la keje dia byk gilos. yg aku & lain2 org nmpk, si GEORGE ni hari2 akan g merayap2 g dept lain, masuk plant ...lepak2 ngn budak2 plant...g sane..g cni...jln pon lembik je, name je jantan, jln mcm pondan...geram tol aku..aku dh rase cam nak pijak/hantok je kepala dia time tuh.. tp aku sabo lg. sabo...sabo....
pas2 yg lg best nye exec aku (kakak keshayangan GEORGE ni)..blh lak back-up GEORGE ni..."we all already got lot of work, how come we add more job in our job scope? it cannot be"..huh.,, lagi cilakak,...org tua x sadar diri..dh la lg 3 bln je keje kt cni..pastu pencen..ade ati lg nak berkata2 sedemikian...yg secretary ni pon menambah la "nasi tambah" cerita..huhu...aku jd mcm org yg hilang suara bile 3 lwn 2 (aku ngn kwn baik aku)...3 lahanat ni siap cadangkan temporary clerk yg ade skrg ni utk ganti kan aku turun ke SS dept.
so, SYAHRIL termakan pujukan 3 lahanat nih...dia kate sok dia akan bg keputusan whether i will go or not. klu ikut arahan dr pihak atasan, name aku mmg sepatutnye dh kuar dr dept aku skrg ni & sepatutnya dh ade dlm SS dept. tp oleh kerana SYAHRIL ni baik giler ngn salah sorg org atasan...dia plak pjuk org atasan tu...maka yg jadi mangsa nya aku...

Pada 1 julai 2009 (pagi2 tadi), SYAHRIL panggil aku, ENNA (exec) & temp clerk tu (GG) masuk bilik dia. dia bgtau yg aku mmg dh diputuskan utk TIDAK turun ke SS dept. dan sbg ganti, temp clerk tu yg akan g. CPEN ade sebut, klu temp clerk ni xnk terima offer ni, aku ade harapan utk g SS dept. ape yg mengejutkan aku & wat aku geram mase tu, tempt clerk (GG) ni terima plak offer boss aku, walhal dia mmg tau yg aku mmg berharap sgt2 utk turun ke SS dept. Ibarat menikam aku dr depan/blkg. sbb ape aku ckp cmni? sbb sblm ni GG ni mmg baik ngn aku, tiap2 ari blk kje blk ngn aku (aku bg tumpang keta aku). ape2 psl HR, aku ajar dia dr A to Z.so, kire close la. tp aku x sangka dia leh wat aku camni..dia amik kesempatan atas aku..atas keadaan yg berlaku. aku btol2 x sangka GG buat aku camnih...lps kuar je dr blk SYAHRIL, aku terus diam..x berckp dgn GG. aku kiciwa..terkilan GG wat aku gitu...maybe GG tau aku marah, dia pon xde ckp2 ngn aku..aku jd tawar hati nak keje ari ni.
aku try ceria kan hati aku..aku turun ke SS dept, mengadu pd kakak payroll (yg selama ni mmg tmpt aku mengadu)...hampir2 menitis air mata aku ngadu kt dia, tp aku tahan..then "my future boss" datang..tanya apa hal? aku citer kt dia..dia x puas ati..dia nak aku gak..aku ckp kt dia (JANE) "xpelah..maybe I xde jodoh nak kje ngan u..maybe lain tahun ke..i x blh lawan...i ni siapa..SYAHRIL tu siapa..i ni org kecik je..nnt klu i melawan lebih2, nnt dia aim I, nnt xnk bg gred bagus2 pd i mase evaluation end year nnt"...lps tu JANE pujuk aku....huhu...lega sket dh lepaskan luahan hati...

hari ni mmg aku btol2 rase KECEWA + SEDIH + TERKILAN + NAK NANGIS + #@$^$^$#.. taktau nak describe ape lagi dah...yg nyata HARAPAN PELAMIN ANGAN KU MUSNAH utk join dept baru yg meriah & ceria ..yg sentiasa mengalu2 kan kedatangan aku...takpe lah kengkawan ku...korg doa kan je aku dpt keje ngn aman & ape yg aku buat adalah ikhlas krn keje aku...aku xnk jd KAKI BODEK yg hanya tau KIPAS BOSS & xtau nak wat keje dgn btol....


dan kepada kawan baik aku kt dept aku tu (LN), aku ucapkan terima kasih wahai teman, sbb bg aku sokongan saat aku sedih & sentiasa support aku. tahniah wahai temanku sbb ko dpt turun bawah, tapi tanpa kehadiran aku kt meja sblh ko , spt yg kita rancangkan (sblm ni SYAHRIL mmg beritau aku ngn LN ni yg akan turun ke SS dept). nampaknya, meja aku tu akan diambil alih oleh GG, yg aku btol2 x sangka begitu selfish & tamak utk jawatan aku kt SS dept tu. biarkan dia. LN, ko wat la keje kt SS dept tu elok, moga2 nnt ko bleh di naikkan gred & pangkat, mcm aku skrg...cume yg malangnye aku ni , dipergunakan oleh 3 lahanat tu utk kepentingan diorg..dan tambah malang lg bile boss, SYAHRIL cume tutup mata & pekakkan telinga..yelah..dia pon asyik xde dlm dept je...boss ape tu...asyik hilang je..merayap ntah mane..ngulor je...mane la staf2 x ikut...aku klu bleh xnk jd mcm SYAHRIL, ENNA, GEORGE & CAREN...
terima kasih pd sesape yg sudi baca citer sedih aku nih...ni hanyalah luahan hati aku yg aku rase nak coretkan kt mane2...dn akhirnya aku abadikan kt fp aku nih...
Sampai ke saat ni, mase aku taip kisah ni, hati aku masih hancur dek kerana org2 yg amik kesempatan atas aku..terutama GG, ENNA, GEORGE & CAREN...4 org tu btol buat aku kecewa..i felt very very dissapoint to know them...& it is good if do not know them at all..


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net